26 октомври 2010

Събитие



Питър Хамил (Peter Hammill) ще изнесе концерт в Солун на 13.11.2010! Щастлив съм, че за трети път ще го слушам на живо. Хамил явно обича Гърция, а и там има голяма общност активни негови почитатели.

Присъствието на концерт на Хамил е до такава степен лично и съкровено преживяване, че не се наемам да говоря за него с думи; поне не и с тези, на които съм способен.

Надявам се, че всичко около пътуването ще бъде наред и е че това, което днес е само очакване, ще бъде насъщност.

21 октомври 2010

Реч и тление


Unter dem wirklichen Versuche, es zu sagen, würde es daher vermodern.
Hegel, Phaenomenologie des Geistes

При действителния опит да го кажем, то би изляло.
Хегел, Феноменология на духа

Ние не полагаме действителен опит да изричаме нещата, поради това те се мержелеят пред нас в една мнима устойчивост.

14 октомври 2010

Нова книга



Днес излезе от печат втората ми книга върху Кант, чието пълно заглавие гласи:
"Понятията в Критика на чистия разум. Систематичен преглед
".
Издателството е "Изток-Запад", с. 215.

Тази книга е резултат на близо осемгодишни мои занимания върху първата критика на Кант и свързаните с тях интелектуални преживявания, които в крайна сметка имах нужда да систематизирам и обективирам. При все че съм положил сериозни усилия текстът да е оптимално разбираем, подреден и ясен, той е свободен от всякакъв тип популяризаторски подход и в това виждам едно от неговите основни достойнства.

Самата книга се състои от 71 статии върху основни понятия в Критика на чистия разум, подредени в четири дяла и съответните им встъпления.

Ще се радвам всеки, който има да сподели нещо във връзка с книгата ми - било то първоначални впечатления, приятелски отзиви или възражения - да ми пише на hammill.bg@abv.bg