15 януари 2012

Моцартовият Дон Жуан


Животът на Дон Жуан е цялата сила на чувствеността, която се ражда в страх, самият Дон Жуан е този страх, но този страх е именно демоничното желание за живот. След като Моцарт е създал по такъв начин Дон Жуан, животът му се разкрива пред очите ни в танцуващите цигулкови тонове, в които той се носи с игрива лекота над пропастта. Както камъкът хвърлен косо над водата, подскача известно време над нея и в момента, в който загуби скорост, мигновено потъва в дълбините, така и Дон Жуан танцува над пропастта, ликуващ в отредения му краткотраен срок.
Киркегор, Или - или

Арията на Дон Жуан - Fin ch'han dal vino.


Ако запитаме кой е най-епичният момент в операта, отговорът е лесен и недвусмислен - това е втората ария на Лепорело, списъкът на прелъстените. [... Тук имаме] пример колко буквално трябва да се взимат думите , че Дон Жуан е всеприсъстващ в операта, тъй като най-ефикасният начин да изтъкнем това обстоятелство е да обърнем внимание, че дори когато го няма, той присъства. [...] Лепорело е изцяло грабнат от живота който описва, той забравя себе си в Дон Жуан.
Киркегор, Или - или

Арията на Лепорело - Madamina, il catalogo è questo

01 януари 2012

Бирата Oettinger


Oettinger е една от най-разпространените немски бири в България, а и по света. И една от най-евтините. Някой би казал, че евтин продукт се получава винаги за сметка на качеството. Това обаче не важи точно за Oettinger. При тях евтиният продукт се получава най-вече за сметка на рекламата - категорична стратегия на фирмата е да не се влагат никакви пари в реклама. Резултатът е нелоша бира на доста ниска цена, достъпна в почти цял свят.

Oettinger предлагат множество разновидности - но най-разпространени са в кутийките: Pils, Export и Hefe-Weissbier. Сравнително по-добри са пилзенският тип и бялата естествено мътна - трудно е да се намери друго бяло пиво с подобно съотношение на качество и цена.
______
Oettinger се прави в малкото баварско градче Йотинг (всъщност по-правилно е да се произнесе Ьотинг (Oetting)), на стотина km източно от Мюнхен. Произвежда се още от 1731 насам, но пивоварните традиции в района могат да се проследят чак до 1333. Понастоящем поради огромната продукция Oettinger се произвежда и в още няколко пивоварни из цяла Германия. От 2004 насам тя е най-продаваната марка немска бира по света.