23 август 2013

Юдит на Караваджо


Когато видях тази картина за пръв път преди десетина години на изложба посветена на Караваджо в Прадо, Мадрид, бях поразен от откровеността на сцената на насилие. Тогава ми бе неизвестна историята в основата на картината, което правеше фабулата да изглежда още по-тайнствена и ужасяваща. Спомням си обаче, че още тогава бях впечатлен от смесицата от дистанцираност и погнуса, с която младата жена извършва делото си.

Впоследствие разбрах, че картината изобразява израилската девойка Юдит (Judith), която обезглавява асирийския пълководец Холоферн в съня му, след като доброволно е отишла в шатрата му, с мисълта да спаси родния си град от обсада и унищожение.

Картината е наистина превъзходна с типичния за Караваджо засилен контраст между осветеност и сянка. Нежното лице на Юдит и същевременно погнусата й, сбърчените вежди и отстранеността на торса й, сякаш я отчуждават от решителността на ръцете й. Това може да се разбира на много нива – тя е отвратена от делото си, и от мъжа пред нея, от телесното му присъствие, от кръвта…
А втренченият поглед на старицата (дойката), ужасяващият й профил, и сатанинското внимание, с което тя попива всеки детайл, допълват картината с невероятен контраст спрямо самата Юдит.

______
* Кликването върху картината ще я покаже в по-голям размер.

22 август 2013

Shingle Song


За мен една от най-въздействащите песни на Хамил, от албума Nadir's Big Chance, 1975
Музика и текст са едно.

Shingle Song

You can see in the last light that's graced as dawn
that there's nothing in my heart but pain
as I stand, facing sea, knowing that you're gone...
all the elements rage to explain
that I should really be on my way
but there is something
which ensures I must stay.

Against the roar of the seething surf,
against the caterwaul of scattered call wind
thoughts and gestures unspoken, unheard
and now the dance of rapture begins
as the waves rush along across the beach -
like you, like your love
forever out of reach.

Look at the sky, but it's empty now;
look at the sea, it holds nothing but despair.
I raise my eyes, but my head stays bowed...
I look to my side, but you're not there.
And I can't get you out of my mind,
no, no, no, no, I just can't get you from my mind.

20 август 2013

Van der Graaf, Vital, 1978


Не бях слушал този концерт от няколко години. Всъщност Vital е първият ми Van der Graaf албум, този, с който открих групата и Хамил.

Едва ли има друг албум на живо - толкова дълбок, искрен и ... брутален.

Тук саксофонът на Дейвид Джаксън е заменен от цигулката на Греъм Смит, Ник Потър е обратно в групата на баса, а гласът на Хамил е разтерзан както никога.

Първото парче - Ship of Fools.

_____
Ship of Fools или Корабът на глупците е популярна тема (алегория) от средновековното изкуство - виж тук.

17 август 2013

Отново Хамил


Днес попаднах на този невероятен запис на Питър Хамил от 1973:

In the End

Впрочем соловите му концерти и до днес носят същата атмосфера - камерен свят, цяла вселена.

07 август 2013

Как да разпознаваме кедрите?


Кедърът (лат. cedrus, англ. cedar,  нем. Zedern, фр. cèdre) е чудесно иглолистно дърво, разпространено по нашите географски дължини главно около Средиземноморието (Леванта, Мала Азия, Северна Африка). У нас и като цяло в Европа то се използва много често за озеленяване на паркове и градини.

Как да различаваме кедрите от другите иглолистни?

1. По иглиците:
Иглиците на кедрите са разположени по клоните в снопчета от по 15 до 40  и са по-меки в сравнение с тези на повечето други иглолистни дървета. (За разлика от кедрите иглиците на елите и смърчовете са разположени самостоятелно по клончето, докато тези на боровете са разположени в снопчета от по 2, рядко до 5 и са далеч по-дълги от тези на кедрите).

2. По шишарките:
Шишарките на кедъра са обли, във форма на овално буренце и подобно на тези на елата растат нагоре и при зрялост се разпадат още докато са по клоните. (Могат да бъдат откъснати докато са още зелени, и в такъв случай с течение на времето стават тъмнокафяви и запазват голяма твърдост).

3. По цялостния хабитус: 
Клоните на кедъра стоят по-разперени в посока нагоре и с повече отстояние един от друг. Гледани дори от далечина, клоните могат да се различават по-ясно един от друг и не се сливат в хомогенна елхова форма. В случай, че кедрите имат подчертан връх, той обикновено клюмва настрани. С възрастта на дървото върхът може да се пречупи или разрои и тогава горната част на кедъра става широка и разперена.

На снимката: стар кедър с разроен връх (вляво) и млад кедър със запазен връх (вдясно).

05 август 2013

Джими и острова


Случайно ли е, че Джими Хендрикс се утвърждава като музикант в Англия* и че голяма част от иначе кратката му музикална кариера минава именно на острова, а не в Щатите?

Съвсем не, по това време творческата музика се прави тъкмо в Англия.
Нека спомена само някои групи, които начеват в Англия по същото време, т.е. през последните една-две години на 60-те: Cream, Led Zeppelin, Free, Black Sabbath, Jethro Tull, King Crimson, Van der Graaf Generator, Traffic, Taste, Deep Purple, Humble Pie ...

Eдно парче на Джими:
Hear My Train A Comin' (студиен вариант, 1969)

_______________
* Талантът на Джими е открит от Час Чандлър, мениджърът на Animals, който го води в Лондон, където Хендрикс записва заедно с Experience първия си албум през 1967.

04 август 2013

Още музика от Мали


И понеже съм още на вълна африканска музика, по-точно малийска музика (Мали е страна в западна Африка, южно от Сахара, бивша френска колония, столица Бамако, с един от древните културни центрове в региона - Тимбукту), нека да споделя още нещо:

Концертен запис на Али Фарка Туре с друг музикант от Мали, изпълнител на традиционния инструмент кора, подобен на арфа: тук.

Очарователно изпълнение на една дама от Мали, Рокиа Траоре, песента е на френски, с много приятна джазирана ритъм-секция: тук.

И отново Бубакар Траоре, вече на възраст, скорошен запис, много отстранено и същевременно докосващо изпълнение: тук.