27 юни 2014

Бавният път на хартията до Европа


Производството на хартията е изобретено още през 2 век от Н.Е. в Китай. Отнело е близо 10 века за да достигне до Европа с посредничеството на арабите.
Хартията прави книгите евтини и знанието общодостъпно; последното - идеал, налице още елинския свят.

От 8 век (след битката при Талас през 751г. между Абасидския халифат и Китай на династия Тан) производството на хартия започва да се разпространява в арабския свят.

Достига до:
Самарканд – централна Азия около 760г.
Багдад - столицата на Абасидите около 800г.
Кайро – Египет около 900г.
Фес – Мароко около 1050г.

Толедо – кралство Кастилия и Леон – около 1085.

Първата мелница за производство на хартия в Европа датира от 1282 в град Хатива, кралство Арагон, открита с декрет на крал Педро III Арагонски.

Първата мелница за хартия на север от Алпите е открита през 1390 в германския град Нюрнберг.

Последното, съчетано с изобретяването на печатарската преса на Гутенберг през 1450, дава същински тласък на революцията на Новото време.
 

19 юни 2014

Стагира







Стагира е древногръцки град в най-североизточната част на Халкидическия полуостров, родно място на Аристотел. Основан е през 7 век пр.Хр. от йонийски заселници от остров Андрос.


Самото място е много живописно - Стагира се намира на малък извисен полуостров врязан в Егейско море, в цял низ от заливчета. На най-високото място на полуострова е естествено акрополът, а в най-равната му и открита част - агората.




Първоначално градът се включва в Делийския морски съюз на Атина, но през Пелопонеската война участва на страната на Спарта.

През 4 век пр. Хр. градът участва в Халкидическата лига и е разрушен от Филип Македонски. Скоро след това е построен е и заселен отново, като жест на Филип към Аристотел, в знак за признателност заради обучението на младия Александър.



В епохата на елинизма Стагира обаче никога повече не достига предишния си разцвет и остава и до днес да живее в сянката на Философа.


18 юни 2014

Giulio Cesare


Тези дни съм обсебен от Хенделовата опера Юлий Цезар в Египет (Giulio Cesare in Egitto) от 1794.
Наистина прекрасна. Събрал съм четири различни изпълнения, сравнявам и се наслаждавам на различните нюанси. Все още съм на първо действие, не избързвам, искам да привикна с отделните арии, едва тогава те разкриват пълната си красота.