13 декември 2010

Afreaka!


Още една очарователна и стойностна група само с един-единствен албум в кариерата си от онези велики за музиката времена, бележещи поразително дългия преход между 60-те и 70-те години на миналия век. Групата: Demon Fuzz, албумът: Afreaka!, 1970.
Групата е основана в Англия от южноафрикански музиканти и по това веднага можем да направим аналогия с онова велико музикално събитие извън времето и пространството наречено Brotherhood of Breath, макар че в този случай нещата са далеч по-ограничени, без подобен размах, ни дълбочина. При все това групата е чудесна, а стилът - енергична сплав от джаз-рок и психеделия, подплатени с духова секция и наситено клавирно звучене. Присъствието на вокали не е сред най-големите преимущества, макар от друга страна те съвсем не са в тежест на музиката.
Силата обаче е в инструменталните парчета и пасажи – в тях групата звучи невероятно цялостно и органично. Това е един от онези албуми (бих направил връзка с ранните Colosseum), които насищат ежедневието с ведър и упоителен ентусиазъм.