26 октомври 2012

Justice with Michael Sandel


Попаднах на един чудесен курс от лекции по морална и политическа философия, центриран върху понятието за справедливост, на Майкъл Сандъл в 'Харвардския университет'. Курсът е достъпен дори за лаици и заедно с това е чужд на опростенческия или популяризаторския подход, обикновено присъщ на множество американски автори. Сандъл удържа поглед върху принципите на различните теории, като същевременно насища теоретичната дискусия с множество типична англо-саксонска казуистика. Обсъждат се и хипотетични и действителни (в това число и юридически) случаи, като в това умело са въвлечени присъстващите студенти. Темите обаче не се разводняват ненужно и не се губи философския план на разглеждане.

Направи ми впечатление прецизното и същевременно много достъпно изложение на моралната философия на Кант. Нещо изключително трудно, предвид сложността. Бих препоръчал горещо на всеки желаещ да се запознае в общ план с Кантовата концепция за свободата и категорическия императив - 6-та лекция от въпросния курс.

Курсът е организиран тематично, а не исторически и започва с дефицитите в морално-политическите концепции на утилитаризма (в лицето на Джерами Бентам и Джон Стюарт Мил) и либертарианството (главно Робърт Нозик, с връщане към класическия либерализъм на Джон Лок), като в последствие преминава към изложение на Кантовата морална философия и оттласкващите се от нея концепции за справедливостта (Джон Ролс), за да се върне чак към Аристотел.

Лекционният курс е разделен на 12 видео епизода и може да се изгледа тук: Justice with Michael Sandel.
Анотациите към епизодите е по-добре да не се четат, защото са доволно повърхностни и подвеждащи.