07 август 2013

Как да разпознаваме кедрите?


Кедърът (лат. cedrus, англ. cedar,  нем. Zedern, фр. cèdre) е чудесно иглолистно дърво, разпространено по нашите географски дължини главно около Средиземноморието (Леванта, Мала Азия, Северна Африка). У нас и като цяло в Европа то се използва много често за озеленяване на паркове и градини.

Как да различаваме кедрите от другите иглолистни?

1. По иглиците:
Иглиците на кедрите са разположени по клоните в снопчета от по 15 до 40  и са по-меки в сравнение с тези на повечето други иглолистни дървета. (За разлика от кедрите иглиците на елите и смърчовете са разположени самостоятелно по клончето, докато тези на боровете са разположени в снопчета от по 2, рядко до 5 и са далеч по-дълги от тези на кедрите).

2. По шишарките:
Шишарките на кедъра са обли, във форма на овално буренце и подобно на тези на елата растат нагоре и при зрялост се разпадат още докато са по клоните. (Могат да бъдат откъснати докато са още зелени, и в такъв случай с течение на времето стават тъмнокафяви и запазват голяма твърдост).

3. По цялостния хабитус: 
Клоните на кедъра стоят по-разперени в посока нагоре и с повече отстояние един от друг. Гледани дори от далечина, клоните могат да се различават по-ясно един от друг и не се сливат в хомогенна елхова форма. В случай, че кедрите имат подчертан връх, той обикновено клюмва настрани. С възрастта на дървото върхът може да се пречупи или разрои и тогава горната част на кедъра става широка и разперена.

На снимката: стар кедър с разроен връх (вляво) и млад кедър със запазен връх (вдясно).