01 юни 2015

Луций Квинкций Цинцинат


Доскоро интуитивно смятах, че името на американския град Синсинати е едно от имената с индиански произход в Щатите, подобно на Манхатън, Милуоки, Чикаго, Сиатъл и т.н.

Оказа се обаче, че съм доста невеж в областта на ранната римска история, тъй като Цинцинат е името на легендарен консул от републиканския Рим, превърнал се впоследствие в модел за гражданска добродетел. Той е известен най-вече с това, че двукратно е бил избиран за диктатор от сената и двукратно се е оттеглял предсрочно от поста, веднага след като се е справял с опасността, поради която е бил призоваван.

Цинцинат е живял през 5 в. пр.Н.е. Роден е в семейство на патриций и цял живот се е противопоставял на аспирациите на плебса за по-голяма политическа власт. След политически мотивиран съдебен процес срещу сина му, който бяга от Рим и е задочно осъден на смърт, Цинцинат е принуден да заплати огромни глоби. Единственото имущество, което му остава, е скромна ферма, извън границите на града, в която той се оттегля да живее.

Скоро след това обаче, когато Рим се оказва под външна заплаха, той е помолен от сената да поеме поста диктатор, какъвто при извънредни ситуации се е назначавал за срок от 6 месеца. Цинцинатус без колебание поема отговорността и светкавично разбива еквите на бойното поле, обръщайки войната в полза на Рим. Веднага след това той се оттегля от поста на диктатор, само петнадесет дни след като го е поел, като се завръща към фермерския си живот.

Деветнадесет години по-късно той отново е назначен за диктатор, този път пред лицето на вътрешна опасност, за да се справи със заговора на Спурий Мелий, който съгласно обвиненията е целял да възстанови монархията в Рим, обявявайки се за цар. След справянето си с кризата, Цинцинатус отново предсрочно се оттегля от поста.

Цинцинат е донякъде легендарен образ, въплъщаващ традиционните римски добродетели за простота, решителност, отдаденост на общото благо и преданост към републиканските идеали. Показателен за това е и фактът, че американците целенасочено прокарват паралел между неговата личност и живот, с тези на Джордж Вашингтон.