05 март 2020

Струнните квартети на Хайдн


Струнният квартет се състои от две цигулки, виола и чело. Йозеф Хайдн се счита за бащата както на ансамбъла, така и на жанра, тъй като при него той добива установената си форма. Квартетът е може би оптималната форма за разгръщането и съчетаването на двата основни елемента на класическата музика: хармонията (синхронността) и мелодиката (диахронността).

Най-ранните квартети на Хайдн датират от 1762, когато той е бил на 30 години. Може би най-известните от тях, в които той вече демонстрира зрялост, са Слънчевите квартети (Opus 20) и те са от 1772. Това е 9 години преди публикуването на Критика на чистия разум и 17 години преди Френската революция. Също за сравнение: Бетовен започва композирането на третата си симфония Eroica (която първоначално е била посветена на Наполеон) 30 години по-късно през 1802.


Тук може да се чуе вторият от Слънчевите в чудесно изпълнение.

Уточнение: Наименованието "Слънчеви квартети" не реферира към доминиращото в тях  настроение, а към нещо далеч по-тривиално: изображението на слънце (слънчев символ) в първото печатно издание на партитурите.